2021-07-23 07:01:14• hírek • Bede Emőke

Több mint 8 millió lejes kárt hagyott maga után a májusi árvíz

A Szatmár Megyei Szociális Kifizetési és Felügyelőségi Ügynökség (AJPIS) legfrissebb tájékoztatása szerint január 1. és július 22. között 50 sürgősségi segélyre vonatkozó igénylést nyújtottak be az intézménynek, ezeket egytől egyig a május 13-án, Krasznabélteken történt árvíz kapcsán.

Az AJPIS szociális felügyelői és a Krasznabélteki Polgármesteri Hivatal szociális asszisztense által végzett ankétok, illetve az árvíz által okozott károkról szóló jegyzőkönyvek nyomán végül 49 sürgősségi segély előterjesztéséről döntöttek, melyeknek összértéke 103.500 lej. A megítélésre váró összegek 500 és 7.000 lej között változnak annak függvényében, hogy mekkora kár keletkezett a gazdaságban. Az ezen sürgősségi segélyek odaítéléséhez szükséges jegyzőkönyveket az AJPIS már továbbította az Országos Szociális Kifizetési és Felügyelőségi Ügynökség felé.


A megyei ügynökség a beérkezett 50 kérelem közül csupán egyet utasított el, ugyanis a szakaszi kérelmező lakóházában az árvíz nem okozott károkat, csupán némi építőanyag (pl. cement, gipszkarton, mész, glett, gerendák és szarufák) vált érintetté.


Támogatás az árvíz által sújtott településeknek


Ahogyan arról korábban beszámoltunk, a fejlesztési minisztérium javaslatára a kormány úgy döntött, támogatást kapnak az árvíz által sújtott települések a károk kijavítására. Szatmár megyében ez négy területi-közigazgatási egységet érint: Krasznabélteken és Bogdándon útjavítást végeznek, Nagyszokondon és Alsószoporon pedig a víztisztító és vízellátó rendszert javítják. Krasznabéltek község 543.000 lejes támogatásban fog részesülni, Bogdánd 2.012.000 lejt kap a helyreállításra, Nagyszokond 6.056.000 lejt, Alsószopor pedig 5.000-et – derül ki a prefektusi hivatal tájékoztatójából.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: